Micimackó szakácskönyve a délutáni teához
Kenyérfélék és pirítósok
Lángos, muffin és crumpet
Lekvár- és vajfélék
Szendvicsek
Aprósütemények és kekszek
Torták és sütemények
Tárgymutató
Idővel Micimackó és Malacka ismét továbbálltak. Mivel már délután volt,
ekkorra Róbert Gida is hazaért. Olyannyira megörült a vendégeinek, hogy azok majdnem uzsonnáig elidőztek nála. Elköltöttek egy „szinte-már-uzsonnát", amit az ember hipp-hopp el is felejt, majd Micimackó kuckójához siettek, hogy találkozzanak Fülessel, és időben odaérjenek Bagolyhoz a „tényleges uzsonnára".
Van egy bizonyos napszak, amikor az ebéd emléke már csak halványan dereng, a vacsoráig pedig még bőven van idő. Az olyan medvének, mint Micimackó, aki szeret nassolni, a délutáni tea tökéletes találmány. Csapot-papot otthagy, hiszen az asztal roskadozik a finomságoktól. Micimackó a mézhez fogyaszthat szendvicset, lángost, kekszet, süteményt, és egy kanna finom teát.
A késő délutáni éhség ilyen örömteli csillapításának ötlete Annának, Bedford hetedik hercegnőjének nevéhez fűződik. Ez a XIX. századi angol hölgy nem tudta kivárni a vacsorát, és megkérte a szolgáját, hogy minden nap 4 órakor vigyen a szobájába teát és némi harapnivalót. Barátait is meghívta, hogy csatlakozzanak hozzá a kis lakomában. Ennek híre ment, így a délutáni teából divat, majd hagyomány lett.
Az étvágygerjesztő édes és sós falatok mellett a délutáni étkezés elengedhetetlen kelléke egy kanna valódi tea. Ez a következőképpen készül:
Tölts egy kannába hideg vizet, és forrald fel. Ezalatt egy tiszta teáskannába tegyél egy kis forró vizet, hogy átmelegítse. Forgasd meg a kannában a vizet, majd öntsd ki. Ekkor tedd a teát a kannába, minden csészére 1 teáskanállal számolj, és 1 teáskanállal a kannára. Ha a másik kannában felforrt a víz, öntsd át a teáskannába. Keverd meg, fedd le, és áztasd a teát 5 percig.
Tálaláskor tetszés szerint egy kis tejet önthetsz a csészékbe, azután szűrj hozzá teát. Aki kér, cukrot vagy mézet is tehet bele.
A fiatalabb teázók közül sokan inkább a gyengébb tejes teát részesítik előnyben, nekik a koffeinmentes teát is ajánljuk. A kakaó, a forró almabor és a meleg mézes-vaníliás tej is kiváló délutáni ital.
Ha hidegebb italra szomjazunk, próbáljuk ki a malátás banánturmixot vagy a narancsturmixot.
A könyvben található receptek egy részénél kést vagy más éles eszközt vagy gépet, továbbá a tűzhelyet és a sütőt kell használni. Ha ezekre van szükséged, kérj meg egy felnőttet, hogy legyen a közeledben, és tarts szem előtt néhány biztonsági előírást: bármi forró megfogásához használj edényfogót; a nyeles edények és serpenyők nyele mindig a tűzhely hátulja felé nézzen; a zöldséghámozót sose magad felé húzd, hanem az ellenkező irányba.
Először mindig olvasd végig a receptet, mielőtt hozzáfognál, és minden lépést körültekintően végezz el. Ezáltal megelőzheted a baleseteket, és jobban fogod élvezni a konyhában eltöltött időt.
Hozzávalók 4 csészéhez:
1 liter tej (zsíros vagy sovány)
3 evőkanál méz
1 csomag vaníliás cukor
Egy edényben keverd össze a tejet a mézzel és a vaníliás cukorral, majd közepes lángon melegítsd fel. Ne forrald!
Hozzávalók 4 csészéhez:
1 liter tej (zsíros vagy sovány)
6 evőkanál maláta
1 érett, meghámozott banán
Tedd a tejet, a malátát és a banánt turmixgépbe, és keverd jól el, míg habos nem lesz.
Hozzávalók 4 csészéhez:
½ liter tej (zsíros vagy sovány)
½ liter narancslé
Öntsd a tejet és a narancslevet turmixgépbe, majd keverd simára és habosra.
Ilyenkor, délelőtt tizenegy óra tájékán Micimackónak mindig jólesett valami
harapnivaló, ezért tehát örömmel látta, hogy Nyuszi előkészíti a tányérokat és a
bögréket. Nyuszi kérdésére, hogy: - Mézet vagy sűrített tejet kérsz a kenyérhez? -
izgatottan azt rebegte, hogy „mindkettőt", majd, hogy nehogy nagyon torkosnak
tűnjön, hozzáfűzte: - A kenyérrel ne bajlódj.
Hozzávalók:
1 csomag szárított élesztő
½ liter langyos víz
3 teáskanál cukor
80 dkg finomliszt
1½ evőkanál só
vaj (az edény kivajazásához)
Tedd az élesztőt egy pohár langyos vízbe, add hozzá a cukrot, keverd el, majd hagyd állni 5 percig. A lisztet öntsd egy edénybe és keverd hozzá a sót. Öntsd hozzá az élesztőt és a maradék vizet, azután kézzel dolgozd össze, míg a tészta össze nem áll. Szükség szerint adj hozzá lisztet vagy cukrot. Tedd a tésztát lisztezett deszkára, és gyúrd át legalább 5-ször. Vajazz ki egy tiszta edényt, és alaposan forgasd meg benne a tésztát, hogy mindenütt vajas legyen, majd fedd le folpackkal, és huzatmentes, meleg helyen hagyd állni 1-1½ órát. Ha a tészta megkelt, döngöld meg, gyúrd ismét úgy 3 percig, majd tedd egy közepes méretű magas falú tepsibe. Keleszd ismét 1 órát, azután 200°C-ra előmelegített sütőben süsd 35-40 percig. A kenyér akkor kész, ha üreges hangja van, amikor megütögeted. A tepsiben hagyd kihűlni, konyharuhával letakarva.
Teljes kiőrlésű kenyérhez 40 dkg finomliszt helyett használj 40 dkg teljes kiőrlésű lisztet.
SZÓDÁS KENYÉR
Hozzávalók:
80 dkg szitált finomliszt
1 teáskanál só
5 dkg cukor
1½ teáskanál sütőpor
5 dkg vaj
40 dkg mazsola
3 dl író
1 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál méz
a díszítéshez cukor
A sütőt melegítsd 220°C-ra. Szitáld egy tálba a lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport, azután gyúrd jól össze a vajjal. Add hozzá a mazsolát. Egy kis tálban keverd össze az írót, a tojást, a szódabikarbónát és a mézet. Ezt apránként a másik tál tartalmához adagolva addig kevergesd, amíg a tészta össze nem áll. Borítsd a tésztát lisztezett deszkára, és többször finoman gyúrd át. Formáld golyóvá, majd tedd tepsire (a tepsit ne vajazd ki). Vékonyan hintsd meg cukorral, a tetejét pedig metszd be kereszt alakban mélyen, a tészta feléig. Süsd 45 percig, és fémrácson konyharuhával letakarva hagyd kihűlni.
Hozzávalók:
2 csomag élesztő
2,5 dl meleg víz
½ liter forró víz
20 dkg zabliszt
20 dkg vaj
10 dkg méz
1 evőkanál fahéj
1 evőkanál só
2 tojás
130 dkg finomliszt
Az élesztőt tedd a meleg vízbe, és jól keverd el. Egy nagy tálban kavard össze a forró vizet, a zablisztet, a vajat, a fahéjat és a sót, és hagyd kihűlni. Add hozzá az élesztőt és a tojást. Apránként szitáld bele a lisztet, és jól verd fel. Lisztes kézzel gyúrd az egészet lágy tésztává. Takard le a tálat tiszta konyharuhával, és addig kelesztd meleg helyen, míg a duplájára nem dagad (kb. 1 óra). Borítsd lisztezett deszkára, majd többször gyúrd át. Osztd ketté, és tedd két kivajazott közepes méretű, magas falú tepsibe. Meleg helyre téve addig hagyd kelni, amíg el nem éri a tepsi tetejét (kb. fél óra). 190°C-ra előmelegített sütőben süsd 45 percig, majd a tepsiben, konyharuhával letakarva hagyd kihűlni.
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál só
10 dkg vaj
20 dkg cukor
2 tojás
2 érett banán, péppé törve
2 teáskanál citromlé
½ -1 dl tej
Melegítsd a sütőt 180°C-ra. Szitáld egy tálba a lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban keverd krémesre a vajat és a cukrot, azután add hozzá a tojást és a banánt. Öntsd a citromlevet a tejbe. Felváltva keverd a lisztet és a tejet a banánhoz, a liszttel fejezd be. Öntsd közepes méretű magas falú kivajazott tepsibe, és süsd 50-60 percig. Konyharuhával letakarva tepsiben hagyd kihűlni.
Hozzávalók:
20 dkg vaj
25 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 tojás
20 dkg cukrozatlan kakaópor
2,5 dl natúr joghurt
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál só
35 dkg finomliszt
10 dkg félédes csokoládéreszelék
Hevítsd a sütőt 180°C-ra. Keverd habosra a vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot. Egyenként üsd bele a tojásokat, közben gyorsan kevergesd. Finoman keverd hozzá a kakaóport, a joghurtot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Add hozzá a lisztet, keverd simára, majd öntsd bele a csokoládéreszeléket. Öntsd közepes méretű magas falú tepsibe, süsd egy órát, vagy míg a beleszúrt fogpiszkálóra már nem ragad rá a tészta. Konyharuhával letakarva a tepsiben hagyd kihűlni.
Hozzávalók 12 kis pirítóshoz:
1 db friss, savanykás alma
3 szelet szendvicskenyér
20 dkg reszelt cheddar sajt
Az almát hámozd meg és magozd ki, majd vágd fél cm vastag szeletekre. Tedd az almaszeleteket a kenyérre, szórd meg reszelt sajttal, azután grillsütőben vagy szendvicssütőben addig süsd, amíg a sajt meg nem olvad. Háromszög alakúra szelve tálald.
Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál vaj
1-1,5 dl tejszín
1 evőkanál mustár
1 evőkanál torma
1 teáskanál őrölt feketebors
20 dkg reszelt cheddar sajt
8 szelet szendvicskenyér
Egy edényben keverd össze a vajat, a tejszínt, a mustárt, a tormát, a borsot és a sajtot. Kis lángon folyamatosan kevergesd, míg a sajt meg nem olvad, majd vedd le a tűzről. Pirítsd meg a kenyeret, és kend meg a sajtkrémmel. Addig grillezd, hogy a tetején vékony bőrréteg képződjön.
Hozzávalók 16 kis pirítóshoz:
2 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
4 szelet szendvicskenyér
4 evőkanál szezámmag
A kenyeret vajazd meg, szórd meg szezámmaggal, majd grillsütőben vagy kenyérpirítóban pirítsd aranybarnára. Vágd négyfelé, és melegen tálald.
Hozzávalók 8 pirítóshoz:
6 teáskanál cukor
¼ teáskanál fahéj
4 szelet szendvicskenyér
vaj (a kenyérre)
Egy kis tálban kavard össze a cukrot és a fahéjat, majd tedd félre. Grillsütőben pirítsd aranybarnára a kenyeret, azután vedd ki és vajazd meg. A vajas kenyereket szórd meg a fahéjas cukorral, tedd vissza a grillsütőbe, és egy kicsit pirítsd, épphogy csak megolvadjon rajta a cukor. A pirítósokat félbevágva tálald.
Azt hiszem, muffin-árus vagyok. Ám csengőm nincs,
És muffinom sincs, így nem adhatok el semmit.
Hozzávalók 12 lángoshoz:
40 dkg finomliszt
1 evőkanál sütőpor
½ teáskanál só
10 dkg vaj
2 evőkanál cukor
1 tojás
½ -1 dl író
Melegítsd a sütőt 230°C-ra. Szitáld egy tálba a lisztet, a sütőport és a sót. Morzsold vagy darabold bele a vajat olyan finomra, hogy morzsa állagú legyen. Keverd bele a cukrot, add hozzá a tojást, és az egészet villával dolgozd össze. Apránként öntsd hozzá az írót, hogy sűrű tésztát kapj. Borítsd a tésztát lisztezett deszkára, és nyújtsd 1,5-2 cm vastagra. Szaggass ki belőle 6 cm átmérőjű köröket, vagy késsel vágd hosszúkás háromszögekre. Rakd őket kivajazott tepsire, egymástól 2-3 cm-re. Süsd 10-12 percig, majd a sütőből kivéve tedd fémrácsra. Takard le konyharuhával, hogy a gőz ne szökhessen el.
SAJTOS LÁNGOS
Hozzávalók 12 lángoshoz:
30 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál mustár
½ teáskanál só
5 dkg vaj
20 dkg reszelt cheddar sajt
2 evőkanál reszelt parmezán sajt
1 tojás
1-1½ dl író
Hevítsd a sütőt 200°C-ra. Szitáld egy tálba a lisztet, a sütőport és a sót. Kézzel dolgozd össze a vajjal, hogy morzsa állagú legyen. Add hozzá a sajtot és a mustárt, és keverd össze. Az íróba üsd bele a tojást, majd villával verd fel. Öntsd a liszthez, azután gyúrd tésztává, és lisztezett deszkán többször gyúrd át. Nyújtsd 1-1½ cm vastagra, és vágd fel háromszögekre vagy szaggass belőle 7 cm átmérőjű köröket. Tedd tepsibe (a tepsit ne vajazd ki!), és süsd 12-15 percig.
MAZSOLÁS ZABLÁNGOS
Hozzávalók 12 lángoshoz:
20 dkg finomliszt
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál szerecsendió
½ teáskanál fahéj
3 evőkanál cukor
½ teáskanál só
20 dkg zabliszt
15 dkg vaj
20 dkg mazsola
1 tojás (fehérje és sárgája szétválasztva)
2,5 dl joghurt
a díszítéshez cukor
Melegítsd a sütőt 190°C-ra. Szitáld egy nagy tálba a lisztet, a szódabikarbónát, a szerecsendiót, a fahéjat, a cukrot és a sót, add hozzá a zablisztet, és keverd össze. Kézzel dolgozd össze a vajjal, hogy morzsás állagú legyen, majd öntsd bele a mazsolát. A tojássárgáját kavard el a joghurttal, öntsd a liszthez, és gyúrd tésztává. Borítsd lisztezett deszkára, és többször gyúrd át. Vágd ketté a tésztát, mindkét darabot gyúrd lapos golyóvá, és mindkettőt osztd hat ék alakú részre. Kend meg őket a tojásfehérjével, és szórd meg cukorral. Tedd tepsibe (a tepsit ne vajazd ki!), és süsd 20-25 percig.
ÁFONYÁS MUFFIN
Hozzávalók 2 tucat muffinhoz:
60 dkg finomliszt
2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
10 dkg cukor
4 tojás
6 evőkanál olvasztott vaj
2,5 dl tej
30 dkg áfonya (mosd meg, és a szárát szedd le)
Melegítsd a sütőt 180°C-ra. A lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a cukrot szitáld egy tálba. Egy másik edényben keverd el a tojást, a vajat és a tejet, azután jól kavard össze a két tál tartalmát, és add hozzá az áfonyát. A kivajazott muffin-formákat 2/3 részig töltsd meg tésztával, és süsd 15-20 percig. Mielőtt kiveszed a muffinokat, 10 percig a formában hagyd hűlni.
ALMÁS-KORPÁS MUFFIN
Hozzávalók 12 darabhoz:
30 dkg szitált finomliszt
1 teáskanál só
4 teáskanál sütőpor
1 evőkanál szerecsendió
2,5 dl tej
1 tojás
30 dkg korpa
15 dkg barnacukor
7 dkg olvasztott vaj
4 kis alma (meghámozzuk, kockára vágjuk)
Melegítsd a sütőt 190°C-ra. Szitáld egy tálba a lisztet, a sót, a sütőport és a szerecsendiót. Egy másik edényben keverd össze a tejet és a tojást, majd add hozzá a korpát, a barnacukrot és a lisztet. Kavard hozzá az olvasztott vajat, végül pedig az almát. A kivajazott muffin-formákat 2/3 részig töltsd meg tésztával, majd süsd 15-20 percig, vagy addig, míg a beleszúrt fogpiszkálóra már nem ragad rá. Mielőtt kiveszed a muffinokat, 10 percig a formában hagyd hűlni.
Hozzávalók 12-18 darabhoz:
30 dkg finomliszt
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
25 g élesztő
4 dl langyos tej
1,5 dl langyos víz
2 tojás
A lisztet, a cukrot és a sót szitáld egy tálba. Az élesztőt keverd el langyos tejben, majd öntsd a liszthez. Kavard hozzá a vizet és a tojást, majd jól verd fel, hogy lágy tésztát kapj. Letakarva fél órát hagyd kelni meleg helyen. Ismét jól kavard össze, majd még fél óra kelesztés után még egyszer ismételd meg ezt a lépést. Tegyél kis lángra egy kivajazott serpenyőt, majd rakj bele gyűrű alakú crumpet formákat. Minden formába tölts 2 evőkanál tésztát, és süsd őket 6 percig, vagy míg az aljuk aranybarna nem lesz, azután óvatosan fordítsd meg őket, és pirítsd meg a másik oldalukat is. Tedd őket fémrácsra, hagyd kihűlni, majd vedd ki a formákból. Ezt a folyamatot addig ismételd, amíg a tészta el nem fogy.
„A király kenyeréről
A vajat le ne hagyd."
Alderney álmosan
Így felelt:
„Tudatnod kellene
A felséggel,
Hogy manapság az emberek
Narancslekvárt
Esznek."
Amikor még nagyon kicsik voltunk
Hozzávalók:
40 dkg érett szamóca (mosd meg, és a csumáját szedd le)
7 dkg cukor
1 citrom leve
A szamóca felét törd össze, a másik felét pedig vágd vékony szeletekre. Tedd az egészet egy kis edénybe, add hozzá a cukrot és a citromlevet, majd folyamatosan kevergetve pár percig főzd közepes lángon, míg fel nem forr. Töltsd a lekvárt egy kis bögrébe vagy üvegbe, és hagyd teljesen kihűlni, mielőtt a hűtőbe tennéd. Jól lezárva hűtőben 5-7 napig áll el.
Hozzávalók:
3 nagy narancs
2 citrom
2 evőkanál kukoricakeményítő
7,5 dl víz
20 dkg cukor
A narancsot és a citromot hámozd meg, a héját szeld csíkokra. A meghámozott narancsot magozd ki és vágd össze. (A citromra nem lesz szükséged, azt majd felhasználod valami másra.) Egy kis tálban keverd össze az összevágott narancsot a narancs- és citromhéjjal, és tedd félre. Egy edényben keverd el a keményítőt 2 dl vízzel, add hozzá a narancsot, majd folyamatosan kevergetve főzd 2-3 percig. Öntsd bele a cukrot és a maradék vizet, és folyamatosan kevergetve főzd közepes lángon, amíg be nem sűrűsödik. Töltsd a lekvárt egy kis üvegbe vagy bögrébe, és hagyd teljesen kihűlni, mielőtt a hűtőbe teszed. Jól lezárva hűtőben 5-7 napig áll el.
Hozzávalók:
45 dkg Jonatán vagy Starking alma (kb. 4 közepes méretű alma)
2,5 dl víz
10 dkg barnacukor
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál reszelt citromhéj
1 evőkanál fahéj
1 evőkanál szegfűbors
2 teáskanál szerecsendió
Vágd az almákat négyfelé, csumázd ki őket, de ne hámozd meg. Tedd egy edénybe, öntsd hozzá a vizet, és közepes lángon főzd az almát puhára. Azután szűrd le, add hozzá a cukrot, a citromlevet, a citromhéjat, a fahéjat, a szegfűborsot és a szerecsendiót, és folyamatosan kevergetve főzd lassú tűzön egy órát, vagy amíg be nem sűrűsödik. Az almavaj akkor elég sűrű, ha egy kanállal a tányérra téve nem marad körülötte víz. Töltsd zárt tartóba. Hűtőben több hétig eláll.
Hozzávalók:
10 dkg vaj
3 evőkanál méz
A vajat hagyd állni, míg meg nem puhul, majd tedd egy kis tálba, keverd krémesre, add hozzá a mézet, és jól keverd el. Jól lezárva hűtőben tárold, így több hétig eláll. Teheted lángosra, crumpetra, vagy pirítósra.
Hozzávalók:
10 dkg vaj
4 nagy szem megmosott és lecsumázott szamóca
A vajat hagyd állni, míg meg nem puhul, majd tedd egy kis tálba és keverd krémesre. Törd péppé a szamócát, add a vajhoz, és jól keverd el. Jól záró tartóban hűtőben tárolva több hétig is eláll. Teheted lángosra, muffinra, crumpetra vagy palacsintára.
Kanga útnak eresztette őket, hogy délelőtt sétáljanak egy jót az erdőben, és ne rosszalkodjanak. Zsebibabának vízitormás szendvicset készített, Tigris kezébe pedig
egy csomag maláta kivonatos szendvicset nyomott. Útra is keltek.
Micimackó kuckója
Hozzávalók 8 kis szendvicshez:
15 dkg majonéz
10 dkg apróra vágott zeller
2 evőkanál kapor
1 teáskanál őrölt feketebors
1 teáskanál mustár (tetszés szerint)
40 dkg kockára vágott főtt csirkehús
8 szelet teljes kiőrlésű vagy fehér szendvicskenyér
Egy tálban keverd össze a majonézt, a zellert, a kaprot, a feketeborsot, a mustárt és a csirkehúst, majd készíts összeborított szendvicseket, és keresztben vágd őket ketté.
CURRY-S CSIRKEHÚSSALÁTA
Hozzávalók 8 kis szendvicshez:
2,5 dl natúr joghurt
2 evőkanál curry
5 dkg mazsola
5 dkg apróra vágott alma
40 dkg kockára vágott csirkehús
8 szelet teljes kiőrlésű vagy fehér szendvicskenyér
Mikrohullámú sütőben vagy tűzhelyen melegítsd meg a joghurtot, keverd hozzá a curry-t, a mazsolát, az apróra vágott almát és a csirkehúst. Hagyd kihűlni, majd készíts összeborított szendvicseket, és keresztben vágd őket félbe.
Hozzávalók 8 kis szendvicshez:
4 keményre főzött tojás
5 dkg majonéz
2 evőkanál torma
2 evőkanál apróra vágott vöröshagyma
8 szelet teljes kiőrlésű vagy fehér szendvicskenyér
Vágd össze a tojásokat olyan apróra, amilyenre csak tudod. Add hozzá a majonézt, a tormát és a hagymát, majd jól keverd el. Készíts összeborított szendvicseket, és keresztben vágd őket ketté.
Hozzávalók 8 kis szendvicshez:
1½-2 dl citromlé
1 teáskanál só
1 teáskanál őrölt feketebors
egy közepes méretű uborka fele
8 szelet puha fehér szendvicskenyér
a kenyér megkenéséhez vaj
a díszítéshez vízitorma (nagyobb áruházakban és piacokon kapható)
Öntsd a citromlevet egy kis lapos tálba vagy edénybe, majd add hozzá a sót és a borsot. Hámozd meg az uborkát, és vékonyan keresztben szeleteld fel. Az uborkaszeleteket tedd a citromlébe, és hagyd ázni. Ne felejtsd el pár perc múlva megfordítani őket, hogy mindkét oldaluk citromos legyen. Vágd le a kenyér héját, majd a kenyérszeleteket tedd fadeszkára, és nyújtófával egyengesd el őket. Vékonyan vajazd meg a kenyérszeleteket, az uborkát csöpögtesd le, és rakj meg vele jó bőven négy szelet kenyeret. Készíts összeborított szendvicseket, és keresztben vágd őket ketté. Vízitormával díszítve tálald.
Hozzávalók 12 kis szendvicshez:
4 evőkanál mustár
2 evőkanál méz
6 szelet teljes kiőrlésű vagy fehér szendvicskenyér
6 vékony szelet sonka
Egy kis tálban keverd jól össze a mustárt és a mézet, majd kenj meg 3 szelet kenyeret ezzel a mézes mustárral, és mindegyikre tegyél 2-2 szelet sonkát. Készíts összeborított szendvicseket, és minden szendvicset vágj 4 csíkra.
Hozzávalók 12 kis szendvicshez:
170 g tonhalkonzerv, lecsepegtetve
3 evőkanál majonéz
4-6 szem apróra vágott fekete olívabogyó
2 evőkanál apróra vágott vöröshagyma
6 szelet teljes kiőrlésű vagy fehér szendvicskenyér
vékonyra szelt paradicsom (tetszés szerint)
összevágott saláta (tetszés szerint)
Tedd a tonhalat egy edénybe, add hozzá a majonézt, az olívabogyót és a hagymát, és jól kavard össze. Készíts összeborított szendvicseket (igény szerint tehetsz bele vékony paradicsomszeleteket vagy összevágott salátát), és minden szendvicset vágj 4 csíkra.
Hozzávalók 16 kis szendvicshez:
20 dkg lágy krémsajt
3 evőkanál Worcester-mártás
1 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál fokhagymapor
8 szelet teljes kiőrlésű szendvicskenyér
vékonyra szelt paradicsom (tetszés szerint)
meghámozott és vékonyra szelt uborka (tetszés szerint)
Egy kanállal törd össze a krémsajtot. Ha lágy és könnyű, add hozzá a Worcester-mártást, a szójaszószt és a fokhagymaport, és jól keverd el. Kenj meg a sajtkrémmel 4 szelet teljes kiőrlésű kenyeret, ha akarsz, tegyél rá paradicsomot és uborkát, borítsd rá a maradék 4 szelet kenyeret, és vágd négyfelé.
Hozzávalók 12 kis szendvicshez:
1 nagy érett banán
6 szelet teljes kiőrlésű szendvicskenyér
2-4 evőkanál méz
A banánt szeleteld vékony karikára, és tedd 3 szelet kenyérre. A másik 3 szelet kenyeret kend meg mézzel. Borítsd össze a szendvicseket, mindegyiket vágd 4-4 háromszögre, és már kész is.
Micimackó leemelt egy jókora csupor mézet a legfelső polcról. Ez állt rajta: MÉZ,
ám hogy meggyőződjön róla, letépte az üvegről a papírt, szemügyre vette a csupor tartalmát, de az tényleg méznek tűnt. - Ám az ember sosem lehet teljesen biztos benne... - mondta,
majd beleöltötte a nyelvét, és nagyot kortyolt belőle. - Kétségtelen - állapította meg -,
ez bizony méz. Az utolsó cseppig méz."
Hozzávalók 3-4 tucat süteményhez:
20 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojássárgája
2 csomag vaníliás cukor
50 dkg finomliszt
7 dkg szamócalekvár
Kézi mixerrel kavard habosra a vajat és a cukrot. Add hozzá a tojássárgáját és a vaníliás cukrot, majd ismét keverd el. Alacsony fokozaton kavarva apránként öntsd hozzá a lisztet. Takard le a tésztát, és legalább két órára tedd hűtőbe.
Hevítsd a sütőt 180°C-ra. A tésztából formázz 2-3 cm átmérőjű golyókat, és tedd őket tepsire, egymástól 2-3 cm-re (a tepsit ne vajazd ki). A golyók közepét nyomd be, és tegyél bele lekvárt. Süsd 15 percig, vagy addig, míg aranybarna nem lesz.
Hozzávalók 2 tucat szelethez:
A tésztához:
20 dkg vaj
40 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
Melegítsd a sütőt 180°C-ra. Keverd sűrű tésztává a vajat, a lisztet és a cukrot, majd töltsd egy kb. 20×30 cm-es jól kivajazott tepsibe. Süsd 20-25 percig, azután 10 percig hagyd hűlni.
A krémhez:
4 tojás
½ teáskanál frissen reszelt citromhéj
½ teáskanál sütőpor
1 dl citromlé
5 dkg finomliszt
40 dkg kristálycukor
a díszítéshez porcukor
Verd fel a tojást, majd lassan keverd hozzá a citromhéjat, a sütőport, a citromlevet, a lisztet és a cukrot. Öntsd a krémet a sült tésztára, és 20-25 percig süsd 180°C-on. 30 percig a tepsiben hagyd hűlni. Hintsd meg porcukorral és szeleteld fel.
Hozzávalók 2 tucat süteményhez:
30 dkg finomliszt
1 citrom finomra reszelt héja
10 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojássárgája
10 dkg őrölt mandula
Hevítsd a sütőt 180°C-ra. Szitáld a lisztet és a citromhéjat egy tálba. Egy másik tálban keverd ki a vajat a cukorral krémesre és könnyűre, majd add hozzá a tojássárgáját, és keverd össze. Apránként keverd hozzá a lisztet, azután öntsd bele a mandulát. Nyújtsd a tésztát ½-1 cm vékonyra, és süteményszaggatóval szaggass belőle formákat. Süsd kivajazott tepsin 8-10 percig, vagy míg aranybarna nem lesz.
Hozzávalók 2 tucat süteményhez:
A tésztához:
10 dkg vaj
30 dkg finomliszt
½ dl jéghideg víz
A vajat gyúrd a lisztbe, hogy durva állagú legyen. Add hozzá a vizet, keverd el, majd gyúrd a tésztát golyóvá, és tedd 1 órára a hűtőbe. Vajazz ki és liszttel hints meg egy kb. 20×30 cm-es tepsit, tedd bele a tésztát, egyengesd el, és szurkáld meg villával.
A krémhez:
30 dkg barnacukor
20 dkg vaj
10 dkg méz
7 dkg cukor
45 dkg megtisztított és durvára vágott dióbél
½ dl sűrű tejszín
Melegítsd a sütőt 200°C-ra. Egy edényben állandó kevergetés mellett forrald fel a barnacukrot, a vajat, a mézet és a cukrot. Kb. 4 percig forrald, míg sűrű és sötét nem lesz, majd a tűzről levéve keverd bele a dióbelet. Add hozzá a tejszínt, kavard össze, azután öntsd a masszát a tésztára, és süsd kb. 25 percig, vagy míg a széle aranybarna nem lesz. Hagyd kihűlni, majd átlósan szeld fel rombuszokra.
Hozzávalók 16 személyre:
40 dkg finomliszt
10 dkg kukoricaliszt
¼ teáskanál sütőpor
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 csepp mandulaaroma
a díszítéshez kristály- vagy porcukor
Melegítsd a sütőt 160°C-ra. Szitáld a lisztet, a kukoricalisztet és a sütőport egy tálba, egy másik tálban pedig keverd krémesre a vajat a cukorral és a mandulaaromával. Add hozzá a lisztet, és addig kavard, míg könnyű és omlós tésztát nem kapsz. Egyengesd el a tésztát két, kb. 22 cm átmérőjű kerek kivajazott tortaformában, majd nyomkodd le. Villával szurkáld meg, és rajzolj rá 8 tortaszeletet. Süsd 20-25 percig, vagy míg aranybarna nem lesz. Vedd ki a sütőből, és hintsd meg finoman kristály- vagy porcukorral. Mielőtt felszeletelnéd és tálalnád, 5-10 percig a formában hagyd hűlni. A villával felrajzolt vonalak mentén szeld fel.
Hozzávalók 4 tucat süteményhez:
50 dkg finomliszt
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál borkő
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
20 dkg kristálycukor
2,5 dl étolaj
2 tojás
a díszítéshez kristálycukor
Melegítsd a sütőt 190°C-ra. Szitáld egy tálba a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a borkövet, és tedd félre. Egy edényben olvasztd meg a vajat, majd keverd össze a forró vajat a porcukorral, a kristálycukorral, az étolajjal és a tojással. Apránként add hozzá a másik tál tartalmát, és kavard tésztává. Gyúrj a tésztából 2-3 cm átmérőjű golyókat, és rakd őket tepsire (a tepsit ne vajazd ki). Kristálycukorba mártott pohár talpával lapítsd le őket, majd süsd 15 percig, vagy míg aranybarna nem lesz.
ANGOL KEKSZ
Hozzávalók 12-18 kekszhez:
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
25 dkg szitált finomliszt
3 evőkanál frissen reszelt citromhéj
7 dkg mazsola
a díszítéshez porcukor
Melegítsd a sütőt 180°C-ra. Keverd ki a vajat a cukorral, majd add hozzá a lisztet, a citromhéjat és a mazsolát, és kavard össze. Lisztes kézzel gyúrd a tésztát a tálban pár percig, hogy sima legyen. Tedd lisztezett deszkára, és nyújtsd ½ cm vékonyra. Szaggass ki belőle 5-7 cm-es köröket, és tedd őket 2 kivajazott tepsire. Süsd 15 percig, majd azonnal hintsd meg porcukorral. Mielőtt kiszednéd, hagyd 5 percig a tepsiben hűlni.
Hozzávalók 5 tucat kekszhez:
20 dkg finomliszt
30 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 dkg korpa
½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál só
10 dkg lehűtött vaj
15 dkg barnacukor
1 felvert tojás
1 dl víz
15 dkg félédes csokoládé
Hevítsd a sütőt 190°C-ra. Keverd össze a finom- és a teljes kiőrlésű lisztet, a korpát, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Morzsold szét benne a vajat, add hozzá a cukrot, és kavard össze. Öntsd bele a tojást és a vizet, és kavard puha tésztává. Borítsd lisztezett deszkára, majd gyúrd simára. Azután nyújtsd 3 mm vékonyra, szaggass ki belőle 5 cm átmérőjű köröket, és kivajazott tepsire téve süsd 8-10 percig, vagy míg kicsit meg nem pirul. Mikrohullámú sütőben vagy gőz fölött olvasztd meg a csokoládét, és vond be vele a lehűlt kekszeket.
- Mackó - szólt Bagoly -, Róbert Gida ünnepséget rendez.
- Tényleg? - kérdezte Micimackó. Látta, hogy Bagoly még várja, hogy valamit
mondjon, így hozzátette: - Lesz olyan kis rózsaszín cukormázas sütemény?
Bagoly úgy érezte, nem való, hogy rózsaszín cukormázas süteményekről folytasson eszmecserét.
Hozzávalók 12 személyre:
35 dkg finomliszt
10 dkg cukor
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
1 teáskanál fahéj
1-1,5 dl tej
2 tojás
10 dkg puha vaj
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg méz
a díszítéshez porcukor
Melegítsd a sütőt 190°C-ra. A száraz összetevőket szitáld egy tálba, kevergetés közben lassan adagold hozzá a tejet, a tojást, a megpuhult vajat és a mézet. A krémes tésztát töltsd két, kb. 22 cm átmérőjű kivajazott kerek tortaformába, és süsd 20-25 percig, vagy míg a széle meg nem pirul. Hintsd meg porcukorral, és tálalás előtt 10 percig a tepsiben hagyd hűlni.
Hozzávalók 12 személyre:
A tésztához:
40 dkg finomliszt
2 teáskanál szódabikarbóna
¾ evőkanál só
1 evőkanál fahéj
40 dkg kristálycukor
4 tojás
4 dl étolaj
20 dkg apróra vágott pekándió (hagyományos dióval is helyettesítheted)
40 dkg durvára reszelt répa
Melegítsd a sütőt 180°C-ra. Szitáld egy tálba a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat. Keverd ki a vajat a cukorral, felváltva adagold hozzá a lisztet és az étolajat, majd kavard bele a pekándiót és a répát. Öntsd a masszát két jól kivajazott kb. 20 cm átmérőjű kerek tortaformába, és süsd 40 percig. 15 percig a formákban hagyd hűlni, majd óvatosan vedd ki, és fémrácsra téve hagyd kihűlni, mielőtt rátennéd a bevonatot.
A bevonathoz:
45 dkg krémsajt
4 csomag vaníliás cukor
10 dkg vaj
35 dkg porcukor
Kavard össze a krémsajtot, a vaníliás cukrot, a vajat és a porcukrot, majd kend a két tortalap közé és a tetejére is.
Hozzávalók 6-8 kis tortához:
15 dkg liszt
½ teáskanál szódabikarbóna
5 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojás
2 evőkanál citromlé
2 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál reszelt citromhéj
2 evőkanál mák
½ dl joghurt
a díszítéshez porcukor
Melegítsd a sütőt 190°C-ra. A lisztet és a szódabikarbónát szitáld egy tálba. Egy másik tálban keverd ki a vajat a cukorral, majd add hozzá a tojást, a citromlevet, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a mákot, és jól verd fel. Add hozzá a lisztet, keverd jól össze, majd öntsd bele a joghurtot, és ismét keverd el. A kivajazott muffin-formákat 2/3 részig töltsd meg tésztával, és süsd 15-20 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Tetszés szerint meghintheted porcukorral.
Hozzávalók:
20 dkg vaj
30 dkg cukor
6 tojás
40 dkg liszt
½ teáskanál só
2 evőkanál citromlé
2 teáskanál reszelt citromlé
Melegítsd a sütőt 160°C-ra. Hagyd, hogy a hűtött összetevők egy kicsit felmelegedjenek. A vajat és a cukrot jól keverd ki, majd egyesével üsd bele a tojásokat, és kavard simára. Add hozzá a lisztet és a sót, verd fel, azután a citromlevet és -héjat hozzáadva ismét keverd össze. A tésztát töltsd egy kivajazott és lisztezett magas falú, közepes méretű tepsibe, és simítsd el a tetejét. Süsd 75 percig, vagy amíg a beleszúrt fogpiszkálóra már nem ragad rá. Rácsra téve a tepsiben hagyd kihűlni.
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg finomliszt
3 evőkanál kakaópor
20 dkg kristálycukor
1 teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál só
6 evőkanál olvasztott vaj
1 evőkanál ecet
2 csomag vaníliás cukor
2,5 dl víz
Hevítsd a sütőt 180°C-ra. Szitáld egy tálba a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a szódabikarbónát és a sót. Add hozzá az olvasztott vajat, az ecetet és a vaníliás cukrot, öntsd bele a vizet, és az egészet kavard össze. Öntsd a tésztát egy kb. 20×20 cm-es kivajazott tepsibe, és süsd 35-40 percig. Azután 10 percig hagyd hűlni, és vedd ki a tepsiből. A tésztának teljesen ki kell hűlnie, mielőtt a krémet rákennéd.
A bevonathoz:
20 dkg krémsajt
2 csomag vaníliás cukor
5 dkg vaj
20 dkg porcukor
Keverd össze a krémsajtot, a vaníliáscukrot, a vajat és a porcukrot, majd kend a kihűlt piskótára.
Hozzávalók 12-16 süteményhez:
25 dkg mazsola (akár többféle is)
15 dkg cukor
2 vajastészta lap (ha fagyasztott, az utasítás szerint engedd ki)
a sütemények megkenéséhez tej
a díszítéshez cukor
Hevítsd a sütőt 220°C-ra. A mazsolára önts forró vizet, és áztasd pár percig. Csepegtesd le, tedd hozzá a cukrot, és jól keverd össze. A tésztából szaggass ki 10 cm átmérőjű köröket, minden kör közepére rakj egy kanál mazsolát, egy kicsit vizezd meg a tészta szélét, hajtsd félbe, és nyomkodd le a széleit. Finoman sodord meg, hogy kicsit lelapuljon, kend meg tejjel, és mártsd cukorba. Tedd a süteményeket kivajazott tepsire, majd süsd 12-15 percig, vagy míg aranybarnák nem lesznek.
Hozzávalók 2-3 tucat habcsókhoz:
4 tojásfehérje
¼ teáskanál borkő
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg cukor
4 csepp piros ételszínezék (tetszés szerint)
Melegítsd a sütőt 110°C-ra. Egy kis tálban verd kemény habbá a tojásfehérjét, add hozzá a borkövet és a vaníliás cukrot. Kétkanalanként adagold hozzá a cukrot, minden adag után 1 percig verd a habot. Az ételszínezék hozzáadása után (annyi elég, hogy a habot világos rózsaszínre színezze) verd 15 másodpercig. Összesen kb. 10 percig kell verni, ekkor kemény és fényes habot kell, hogy kapj. Két kivajazott zsírpapírral borított tepsire tegyél egymástól 2-3 cm-re púpos kanálnyi habcsókokat, süsd egy órát, vagy amíg enyhén meg nem pirul. Zárd el a sütőt, de a habcsókokat még egy órára hagyd benn.
PEKÁNDIÓS SÜTEMÉNY
Hozzávalók 3-4 tucat süteményhez:
A tésztához:
20 dkg vaj
20 dkg krémsajt
40 dkg finomliszt
A vajat és a krémsajtot hagyd állni, hogy megpuhuljanak, majd keverd krémesre, és apránként add hozzá a lisztet, és jól kavard össze. A tésztából gyúrj dió méretű golyókat, és béleld ki velük a kisméretű muffin-formákat. (A közepe üres marad, a teteje pedig nyitott.)
A töltelékhez:
3 finoman felvert tojás
30 dkg világos barnacukor
30 dkg apróra vágott pekándió (hagyományos dióval is helyettesítheted)
3 evőkanál olvasztott vaj
4 csomag vaníliás cukor
Melegítsd a sütőt 180°C-ra. Kavard össze a tojást, a barnacukrot, a pekándiót, a vajat és a vaníliás cukrot. Töltsd a tésztaformákat majdnem színig, majd süsd 25 percig, vagy amíg a sütemény aranybarna nem lesz.
Áfonyás muffin
Almás-korpás muffin
Almavaj
Angol keksz
Aprósütemények
citromos szelet
cukros sütemény
diós kocka
lekváros sütemény
mandulás sütemény
omlós sütemény
Banános kenyér
Banános-mézes szendvics
Bevonatok
a csokoládétortához
a répatortához
Biztonsági tanácsok
Citromos egyensúlytészta
Citromos szelet
Crumpet
Cukros sütemény
Curry-s csirkehússaláta
Csirkehússaláta
Csokis teakenyér
Csokoládés keksz
Csokoládétorta
Diós kocka
Fahéjas pirítós
Habcsók
Italok
malátás banánturmix
meleg mézes-vaníliás tej
narancsturmix
tea
Kekszek
angol keksz
csokoládés keksz
Kenyérfélék
banános kenyér
csokis teakenyér
mézes zabkenyér
szendvicskenyér
szódás kenyér
Lángosok
mazsolás zablángos
sajtos lángos
sima lángos
Lekvárok
narancslekvár
szamócalekvár
Lekváros sütemény
Mákos citromtorták
Malátás banánturmix
Mandulás sütemény
Mazsolás sütemény
Mazsolás zablángos
Mézes mustár
Mézes vaj
Mézes zabkenyér
Méztorta
Muffinok
áfonyás muffin
almás-korpás muffin
Narancslekvár
Narancsturmix
Omlós sütemény
Pekándiós sütemény
Pirítósok
fahéjas pirítós
sajtos-almás pirítós
sajtos pirítós
szezámmagos pirítós
Répatorta
Sajtkrém
Sajtos-almás pirítós
Sajtos lángos
Sajtos pirítós
Sima lángos
Sonkásszendvics mézes mustárral
Sütemények
habcsók
pekándiós sütemény
Szamócás vaj
Szendvicsek
banános-mézes szendvics
curry-s csirkehússaláta
csirkehússaláta
sajtkrém
sonkásszendvics mézes mustárral
tojássaláta
tonhal saláta
uborkás szendvics
Szendvicskenyér
Szezámmagos pirítós
Szódás kenyér
Tea
egyéb italok
helyes elkészítése
története
Tojássaláta
Tonhal saláta
Torták
citromos egyensúlytészta
csokoládétorta
mákos citromtorták
mazsolás sütemény
méztorta
répatorta
Turmixok
malátás banánturmix
meleg mézes-vaníliás tej
narancsturmix
Uborkás szendvics
Vajfélék
almavaj
mézes vaj
szamócás vaj