Sudhana könyvkiadó

lásd: facebook / sudhana kiadó

416ngyvbqnl._sl500_aa300_.jpg




Micimackó szakácskönyve a délutáni teához



A.A. MILNE IDÉZETEIVEL


ÉS


 ERNEST H. SHEPARD RAJZAIVAL





Tartalom


Néhány szó a teáról

Kenyérfélék és pirítósok

Lángos, muffin és crumpet

Lekvár- és vajfélék

Szendvicsek

Aprósütemények és kekszek

Torták és sütemények

Tárgymutató


















Néhány szó a teáról



Idővel Micimackó és Malacka ismét továbbálltak. Mivel már délután volt,

ekkorra Róbert Gida is hazaért. Olyannyira megörült a vendégeinek, hogy azok majdnem uzsonnáig elidőztek nála. Elköltöttek egy „szinte-már-uzsonnát", amit az ember hipp-hopp el is felejt, majd Micimackó kuckójához siettek, hogy találkozzanak Fülessel, és időben odaérjenek Bagolyhoz a „tényleges uzsonnára".

Micimackó kuckója



Van egy bizonyos napszak, amikor az ebéd emléke már csak halványan dereng, a vacsoráig pedig még bőven van idő. Az olyan medvének, mint Micimackó, aki szeret nassolni, a délutáni tea tökéletes találmány. Csapot-papot otthagy, hiszen az asztal roskadozik a finomságoktól. Micimackó a mézhez fogyaszthat szendvicset, lángost, kekszet, süteményt, és egy kanna finom teát.

A késő délutáni éhség ilyen örömteli csillapításának ötlete Annának, Bedford hetedik hercegnőjének nevéhez fűződik. Ez a XIX. századi angol hölgy nem tudta kivárni a vacsorát, és megkérte a szolgáját, hogy minden nap 4 órakor vigyen a szobájába teát és némi harapnivalót. Barátait is meghívta, hogy csatlakozzanak hozzá a kis lakomában. Ennek híre ment, így a délutáni teából divat, majd hagyomány lett.

 Az étvágygerjesztő édes és sós falatok mellett a délutáni étkezés elengedhetetlen kelléke egy kanna valódi tea. Ez a következőképpen készül:


Tölts egy kannába hideg vizet, és forrald fel. Ezalatt egy tiszta teáskannába tegyél egy kis forró vizet, hogy átmelegítse. Forgasd meg a kannában a vizet, majd öntsd ki. Ekkor tedd a teát a kannába, minden csészére 1 teáskanállal számolj, és 1 teáskanállal a kannára. Ha a másik kannában felforrt a víz, öntsd át a teáskannába. Keverd meg, fedd le, és áztasd a teát 5 percig.

Tálaláskor tetszés szerint egy kis tejet önthetsz a csészékbe, azután szűrj hozzá teát. Aki kér, cukrot vagy mézet is tehet bele.

A fiatalabb teázók közül sokan inkább a gyengébb tejes teát részesítik előnyben, nekik a koffeinmentes teát is ajánljuk. A kakaó, a forró almabor és a meleg mézes-vaníliás tej is kiváló délutáni ital.

Ha hidegebb italra szomjazunk, próbáljuk ki a malátás banánturmixot vagy a narancsturmixot.


Néhány szó a kis szakácsokhoz

A könyvben található receptek egy részénél kést vagy más éles eszközt vagy gépet, továbbá a tűzhelyet és a sütőt kell használni. Ha ezekre van szükséged, kérj meg egy felnőttet, hogy legyen a közeledben, és tarts szem előtt néhány biztonsági előírást: bármi forró megfogásához használj edényfogót; a nyeles edények és serpenyők nyele mindig a tűzhely hátulja felé nézzen; a zöldséghámozót sose magad felé húzd, hanem az ellenkező irányba.

Először mindig olvasd végig a receptet, mielőtt hozzáfognál, és minden lépést körültekintően végezz el. Ezáltal megelőzheted a baleseteket, és jobban fogod élvezni a konyhában eltöltött időt.




MELEG MÉZES-VANÍLIÁS TEJ


Hozzávalók 4 csészéhez:

1 liter tej (zsíros vagy sovány)

3 evőkanál méz

1 csomag vaníliás cukor


Egy edényben keverd össze a tejet a mézzel és a vaníliás cukorral, majd közepes lángon melegítsd fel. Ne forrald!




MALÁTÁS BANÁNTURMIX


Hozzávalók 4 csészéhez:

1 liter tej (zsíros vagy sovány)

6 evőkanál maláta

1 érett, meghámozott banán


Tedd a tejet, a malátát és a banánt turmixgépbe, és keverd jól el, míg habos nem lesz.




NARANCSTURMIX


Hozzávalók 4 csészéhez:

½ liter tej (zsíros vagy sovány)

½ liter narancslé


Öntsd a tejet és a narancslevet turmixgépbe, majd keverd simára és habosra.











 






 


Kenyérfélék és pirítósok



Ilyenkor, délelőtt tizenegy óra tájékán Micimackónak mindig jólesett valami

harapnivaló, ezért tehát örömmel látta, hogy Nyuszi előkészíti a tányérokat és a

bögréket. Nyuszi kérdésére, hogy: - Mézet vagy sűrített tejet kérsz a kenyérhez? -

izgatottan azt rebegte, hogy „mindkettőt", majd, hogy nehogy nagyon torkosnak

tűnjön, hozzáfűzte: - A kenyérrel ne bajlódj.

Micimackó




SZENDVICSKENYÉR


Hozzávalók:

1 csomag szárított élesztő

½ liter langyos víz

3 teáskanál cukor

80 dkg finomliszt

1½ evőkanál só

vaj (az edény kivajazásához)


Tedd az élesztőt egy pohár langyos vízbe, add hozzá a cukrot, keverd el, majd hagyd állni 5 percig. A lisztet öntsd egy edénybe és keverd hozzá a sót. Öntsd hozzá az élesztőt és a maradék vizet, azután kézzel dolgozd össze, míg a tészta össze nem áll. Szükség szerint adj hozzá lisztet vagy cukrot. Tedd a tésztát lisztezett deszkára, és gyúrd át legalább 5-ször. Vajazz ki egy tiszta edényt, és alaposan forgasd meg benne a tésztát, hogy mindenütt vajas legyen, majd fedd le folpackkal, és huzatmentes, meleg helyen hagyd állni 1-1½ órát. Ha a tészta megkelt, döngöld meg, gyúrd ismét úgy 3 percig, majd tedd egy közepes méretű magas falú tepsibe. Keleszd ismét 1 órát, azután 200°C-ra előmelegített sütőben süsd 35-40 percig. A kenyér akkor kész, ha üreges hangja van, amikor megütögeted. A tepsiben hagyd kihűlni, konyharuhával letakarva.

Teljes kiőrlésű kenyérhez 40 dkg finomliszt helyett használj 40 dkg teljes kiőrlésű lisztet.




SZÓDÁS KENYÉR


Hozzávalók:

80 dkg szitált finomliszt

1 teáskanál só

5 dkg cukor

1½ teáskanál sütőpor

5 dkg vaj

40 dkg mazsola

3 dl író

1 tojás

1 teáskanál szódabikarbóna

2 evőkanál méz

a díszítéshez cukor


A sütőt melegítsd 220°C-ra. Szitáld egy tálba a lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport, azután gyúrd jól össze a vajjal. Add hozzá a mazsolát. Egy kis tálban keverd össze az írót, a tojást, a szódabikarbónát és a mézet. Ezt apránként a másik tál tartalmához adagolva addig kevergesd, amíg a tészta össze nem áll. Borítsd a tésztát lisztezett deszkára, és többször finoman gyúrd át. Formáld golyóvá, majd tedd tepsire (a tepsit ne vajazd ki). Vékonyan hintsd meg cukorral, a tetejét pedig metszd be kereszt alakban mélyen, a tészta feléig. Süsd 45 percig, és fémrácson konyharuhával letakarva hagyd kihűlni.




MÉZES ZABKENYÉR


Hozzávalók:

2 csomag élesztő

2,5 dl meleg víz

½ liter forró víz

20 dkg zabliszt

20 dkg vaj

10 dkg méz

1 evőkanál fahéj

1 evőkanál só

2 tojás

130 dkg finomliszt


Az élesztőt tedd a meleg vízbe, és jól keverd el. Egy nagy tálban kavard össze a forró vizet, a zablisztet, a vajat, a fahéjat és a sót, és hagyd kihűlni. Add hozzá az élesztőt és a tojást. Apránként szitáld bele a lisztet, és jól verd fel. Lisztes kézzel gyúrd az egészet lágy tésztává. Takard le a tálat tiszta konyharuhával, és addig kelesztd meleg helyen, míg a duplájára nem dagad (kb. 1 óra). Borítsd lisztezett deszkára, majd többször gyúrd át. Osztd ketté, és tedd két kivajazott közepes méretű, magas falú tepsibe. Meleg helyre téve addig hagyd kelni, amíg el nem éri a tepsi tetejét (kb. fél óra). 190°C-ra előmelegített sütőben süsd 45 percig, majd a tepsiben, konyharuhával letakarva hagyd kihűlni.




BANÁNOS KENYÉR


Hozzávalók:

40 dkg finomliszt

1 teáskanál szódabikarbóna

½ teáskanál só

10 dkg vaj

20 dkg cukor

2 tojás

2 érett banán, péppé törve

2 teáskanál citromlé

½ -1 dl tej


Melegítsd a sütőt 180°C-ra. Szitáld egy tálba a lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban keverd krémesre a vajat és a cukrot, azután add hozzá a tojást és a banánt. Öntsd a citromlevet a tejbe. Felváltva keverd a lisztet és a tejet a banánhoz, a liszttel fejezd be. Öntsd közepes méretű magas falú kivajazott tepsibe, és süsd 50-60 percig. Konyharuhával letakarva tepsiben hagyd kihűlni.




CSOKIS TEAKENYÉR


Hozzávalók:

20 dkg vaj

25 dkg cukor

2 csomag vaníliás cukor

2 tojás

20 dkg cukrozatlan kakaópor

2,5 dl natúr joghurt

1 teáskanál sütőpor

½ teáskanál szódabikarbóna

¼ teáskanál só

35 dkg finomliszt

10 dkg félédes csokoládéreszelék


Hevítsd a sütőt 180°C-ra. Keverd habosra a vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot. Egyenként üsd bele a tojásokat, közben gyorsan kevergesd. Finoman keverd hozzá a kakaóport, a joghurtot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Add hozzá a lisztet, keverd simára, majd öntsd bele a csokoládéreszeléket. Öntsd közepes méretű magas falú tepsibe, süsd egy órát, vagy míg a beleszúrt fogpiszkálóra már nem ragad rá a tészta. Konyharuhával letakarva a tepsiben hagyd kihűlni.




SAJTOS-ALMÁS PIRÍTÓS


Hozzávalók 12 kis pirítóshoz:

1 db friss, savanykás alma

3 szelet szendvicskenyér

20 dkg reszelt cheddar sajt


Az almát hámozd meg és magozd ki, majd vágd fél cm vastag szeletekre. Tedd az almaszeleteket a kenyérre, szórd meg reszelt sajttal, azután grillsütőben vagy szendvicssütőben addig süsd, amíg a sajt meg nem olvad. Háromszög alakúra szelve tálald.




SAJTOS PIRÍTÓS


Hozzávalók 4 személyre:

2 evőkanál vaj

1-1,5 dl tejszín

1 evőkanál mustár

1 evőkanál torma

1 teáskanál őrölt feketebors

20 dkg reszelt cheddar sajt

8 szelet szendvicskenyér


Egy edényben keverd össze a vajat, a tejszínt, a mustárt, a tormát, a borsot és a sajtot. Kis lángon folyamatosan kevergesd, míg a sajt meg nem olvad, majd vedd le a tűzről. Pirítsd meg a kenyeret, és kend meg a sajtkrémmel. Addig grillezd, hogy a tetején vékony bőrréteg képződjön.




SZEZÁMMAGOS PIRÍTÓS


Hozzávalók 16 kis pirítóshoz:

2 evőkanál szobahőmérsékletű vaj

4 szelet szendvicskenyér

4 evőkanál szezámmag


A kenyeret vajazd meg, szórd meg szezámmaggal, majd grillsütőben vagy kenyérpirítóban pirítsd aranybarnára. Vágd négyfelé, és melegen tálald.




FAHÉJAS PIRÍTÓS


Hozzávalók 8 pirítóshoz:

6 teáskanál cukor

¼ teáskanál fahéj

4 szelet szendvicskenyér

vaj (a kenyérre)


Egy kis tálban kavard össze a cukrot és a fahéjat, majd tedd félre. Grillsütőben pirítsd aranybarnára a kenyeret, azután vedd ki és vajazd meg. A vajas kenyereket szórd meg a fahéjas cukorral, tedd vissza a grillsütőbe, és egy kicsit pirítsd, épphogy csak megolvadjon rajta a cukor. A pirítósokat félbevágva tálald.




 

 

 

 




Lángos, muffin és crumpet



Azt hiszem, muffin-árus vagyok. Ám csengőm nincs,

És muffinom sincs, így nem adhatok el semmit.

Hatévesek lettünk




SIMA LÁNGOS


Hozzávalók 12 lángoshoz:

40 dkg finomliszt

1 evőkanál sütőpor

½ teáskanál só

10 dkg vaj

2 evőkanál cukor

1 tojás

½ -1 dl író


Melegítsd a sütőt 230°C-ra. Szitáld egy tálba a lisztet, a sütőport és a sót. Morzsold vagy darabold bele a vajat olyan finomra, hogy morzsa állagú legyen. Keverd bele a cukrot, add hozzá a tojást, és az egészet villával dolgozd össze. Apránként öntsd hozzá az írót, hogy sűrű tésztát kapj. Borítsd a tésztát lisztezett deszkára, és nyújtsd 1,5-2 cm vastagra. Szaggass ki belőle 6 cm átmérőjű köröket, vagy késsel vágd hosszúkás háromszögekre. Rakd őket kivajazott tepsire, egymástól 2-3 cm-re. Süsd 10-12 percig, majd a sütőből kivéve tedd fémrácsra. Takard le konyharuhával, hogy a gőz ne szökhessen el.

 

 

 

SAJTOS LÁNGOS


Hozzávalók 12 lángoshoz:

30 dkg finomliszt

2 teáskanál sütőpor

1 teáskanál mustár

½ teáskanál só

5 dkg vaj

20 dkg reszelt cheddar sajt

2 evőkanál reszelt parmezán sajt

1 tojás

1-1½ dl író


Hevítsd a sütőt 200°C-ra. Szitáld egy tálba a lisztet, a sütőport és a sót. Kézzel dolgozd össze a vajjal, hogy morzsa állagú legyen. Add hozzá a sajtot és a mustárt, és keverd össze. Az íróba üsd bele a tojást, majd villával verd fel. Öntsd a liszthez, azután gyúrd tésztává, és lisztezett deszkán többször gyúrd át. Nyújtsd 1-1½ cm vastagra, és vágd fel háromszögekre vagy szaggass belőle 7 cm átmérőjű köröket. Tedd tepsibe (a tepsit ne vajazd ki!), és süsd 12-15 percig.




MAZSOLÁS ZABLÁNGOS


Hozzávalók 12 lángoshoz:

20 dkg finomliszt

20 dkg teljes kiőrlésű liszt

1 teáskanál szódabikarbóna

½ teáskanál szerecsendió

½ teáskanál fahéj

3 evőkanál cukor

½ teáskanál só

20 dkg zabliszt

15 dkg vaj

20 dkg mazsola

1 tojás (fehérje és sárgája szétválasztva)

2,5 dl joghurt

a díszítéshez cukor


Melegítsd a sütőt 190°C-ra. Szitáld egy nagy tálba a lisztet, a szódabikarbónát, a szerecsendiót, a fahéjat, a cukrot és a sót, add hozzá a zablisztet, és keverd össze. Kézzel dolgozd össze a vajjal, hogy morzsás állagú legyen, majd öntsd bele a mazsolát. A tojássárgáját kavard el a joghurttal, öntsd a liszthez, és gyúrd tésztává. Borítsd lisztezett deszkára, és többször gyúrd át. Vágd ketté a tésztát, mindkét darabot gyúrd lapos golyóvá, és mindkettőt osztd hat ék alakú részre. Kend meg őket a tojásfehérjével, és szórd meg cukorral. Tedd tepsibe (a tepsit ne vajazd ki!), és süsd 20-25 percig.




ÁFONYÁS MUFFIN


Hozzávalók 2 tucat muffinhoz:

60 dkg finomliszt

2 teáskanál szódabikarbóna

2 teáskanál sütőpor

1 teáskanál só

10 dkg cukor

4 tojás

6 evőkanál olvasztott vaj

2,5 dl tej

30 dkg áfonya (mosd meg, és a szárát szedd le)


Melegítsd a sütőt 180°C-ra. A lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a cukrot szitáld egy tálba. Egy másik edényben keverd el a tojást, a vajat és a tejet, azután jól kavard össze a két tál tartalmát, és add hozzá az áfonyát. A kivajazott muffin-formákat 2/3 részig töltsd meg tésztával, és süsd 15-20 percig. Mielőtt kiveszed a muffinokat, 10 percig a formában hagyd hűlni.




ALMÁS-KORPÁS MUFFIN


Hozzávalók 12 darabhoz:

30 dkg szitált finomliszt

1 teáskanál só

4 teáskanál sütőpor

1 evőkanál szerecsendió

2,5 dl tej

1 tojás

30 dkg korpa

15 dkg barnacukor

7 dkg olvasztott vaj

4 kis alma (meghámozzuk, kockára vágjuk)


Melegítsd a sütőt 190°C-ra. Szitáld egy tálba a lisztet, a sót, a sütőport és a szerecsendiót. Egy másik edényben keverd össze a tejet és a tojást, majd add hozzá a korpát, a barnacukrot és a lisztet. Kavard hozzá az olvasztott vajat, végül pedig az almát. A kivajazott muffin-formákat 2/3 részig töltsd meg tésztával, majd süsd 15-20 percig, vagy addig, míg a beleszúrt fogpiszkálóra már nem ragad rá. Mielőtt kiveszed a muffinokat, 10 percig a formában hagyd hűlni.




CRUMPET


Hozzávalók 12-18 darabhoz:

30 dkg finomliszt

1 teáskanál cukor

1 teáskanál só

25 g élesztő

4 dl langyos tej

1,5 dl langyos víz

2 tojás


A lisztet, a cukrot és a sót szitáld egy tálba. Az élesztőt keverd el langyos tejben, majd öntsd a liszthez. Kavard hozzá a vizet és a tojást, majd jól verd fel, hogy lágy tésztát kapj. Letakarva fél órát hagyd kelni meleg helyen. Ismét jól kavard össze, majd még fél óra kelesztés után még egyszer ismételd meg ezt a lépést. Tegyél kis lángra egy kivajazott serpenyőt, majd rakj bele gyűrű alakú crumpet formákat. Minden formába tölts 2 evőkanál tésztát, és süsd őket 6 percig, vagy míg az aljuk aranybarna nem lesz, azután óvatosan fordítsd meg őket, és pirítsd meg a másik oldalukat is. Tedd őket fémrácsra, hagyd kihűlni, majd vedd ki a formákból. Ezt a folyamatot addig ismételd, amíg a tészta el nem fogy.








Lekvár- és vajfélék



„A király kenyeréről

A vajat le ne hagyd."

Alderney álmosan

Így felelt:

„Tudatnod kellene

A felséggel,

Hogy manapság az emberek

Narancslekvárt

Esznek."

Amikor még nagyon kicsik voltunk

 
 
 
SZAMÓCALEKVÁR


Hozzávalók:

40 dkg érett szamóca (mosd meg, és a csumáját szedd le)

7 dkg cukor

1 citrom leve


A szamóca felét törd össze, a másik felét pedig vágd vékony szeletekre. Tedd az egészet egy kis edénybe, add hozzá a cukrot és a citromlevet, majd folyamatosan kevergetve pár percig főzd közepes lángon, míg fel nem forr. Töltsd a lekvárt egy kis bögrébe vagy üvegbe, és hagyd teljesen kihűlni, mielőtt a hűtőbe tennéd. Jól lezárva hűtőben 5-7 napig áll el.




NARANCSLEKVÁR


Hozzávalók:

3 nagy narancs

2 citrom

2 evőkanál kukoricakeményítő

7,5 dl víz

20 dkg cukor


A narancsot és a citromot hámozd meg, a héját szeld csíkokra. A meghámozott narancsot magozd ki és vágd össze. (A citromra nem lesz szükséged, azt majd felhasználod valami másra.) Egy kis tálban keverd össze az összevágott narancsot a narancs- és citromhéjjal, és tedd félre. Egy edényben keverd el a keményítőt 2 dl vízzel, add hozzá a narancsot, majd folyamatosan kevergetve főzd 2-3 percig. Öntsd bele a cukrot és a maradék vizet, és folyamatosan kevergetve főzd közepes lángon, amíg be nem sűrűsödik. Töltsd a lekvárt egy kis üvegbe vagy bögrébe, és hagyd teljesen kihűlni, mielőtt a hűtőbe teszed. Jól lezárva hűtőben 5-7 napig áll el.




ALMAVAJ


Hozzávalók:

45 dkg Jonatán vagy Starking alma (kb. 4 közepes méretű alma)

2,5 dl víz

10 dkg barnacukor

1 evőkanál citromlé

1 evőkanál reszelt citromhéj

1 evőkanál fahéj

1 evőkanál szegfűbors

2 teáskanál szerecsendió


Vágd az almákat négyfelé, csumázd ki őket, de ne hámozd meg. Tedd egy edénybe, öntsd hozzá a vizet, és közepes lángon főzd az almát puhára. Azután szűrd le, add hozzá a cukrot, a citromlevet, a citromhéjat, a fahéjat, a szegfűborsot és a szerecsendiót, és folyamatosan kevergetve főzd lassú tűzön egy órát, vagy amíg be nem sűrűsödik. Az almavaj akkor elég sűrű, ha egy kanállal a tányérra téve nem marad körülötte víz. Töltsd zárt tartóba. Hűtőben több hétig eláll.




MÉZES VAJ


Hozzávalók:

10 dkg vaj

3 evőkanál méz


A vajat hagyd állni, míg meg nem puhul, majd tedd egy kis tálba, keverd krémesre, add hozzá a mézet, és jól keverd el. Jól lezárva hűtőben tárold, így több hétig eláll. Teheted lángosra, crumpetra, vagy pirítósra.




SZAMÓCÁS VAJ


Hozzávalók:

10 dkg vaj

4 nagy szem megmosott és lecsumázott szamóca


A vajat hagyd állni, míg meg nem puhul, majd tedd egy kis tálba és keverd krémesre. Törd péppé a szamócát, add a vajhoz, és jól keverd el. Jól záró tartóban hűtőben tárolva több hétig is eláll. Teheted lángosra, muffinra, crumpetra vagy palacsintára.






Szendvicsek



Kanga útnak eresztette őket, hogy délelőtt sétáljanak egy jót az erdőben, és ne rosszalkodjanak. Zsebibabának vízitormás szendvicset készített, Tigris kezébe pedig

egy csomag maláta kivonatos szendvicset nyomott. Útra is keltek.

Micimackó kuckója




CSIRKEHÚSSALÁTA


Hozzávalók 8 kis szendvicshez:

15 dkg majonéz

10 dkg apróra vágott zeller

2 evőkanál kapor

1 teáskanál őrölt feketebors

1 teáskanál mustár (tetszés szerint)

40 dkg kockára vágott főtt csirkehús

8 szelet teljes kiőrlésű vagy fehér szendvicskenyér


Egy tálban keverd össze a majonézt, a zellert, a kaprot, a feketeborsot, a mustárt és a csirkehúst, majd készíts összeborított szendvicseket, és keresztben vágd őket ketté.




CURRY-S CSIRKEHÚSSALÁTA


Hozzávalók 8 kis szendvicshez:

2,5 dl natúr joghurt

2 evőkanál curry

5 dkg mazsola

5 dkg apróra vágott alma

40 dkg kockára vágott csirkehús

8 szelet teljes kiőrlésű vagy fehér szendvicskenyér


Mikrohullámú sütőben vagy tűzhelyen melegítsd meg a joghurtot, keverd hozzá a curry-t, a mazsolát, az apróra vágott almát és a csirkehúst. Hagyd kihűlni, majd készíts összeborított szendvicseket, és keresztben vágd őket félbe.




TOJÁSSALÁTA


Hozzávalók 8 kis szendvicshez:

4 keményre főzött tojás

5 dkg majonéz

2 evőkanál torma

2 evőkanál apróra vágott vöröshagyma

8 szelet teljes kiőrlésű vagy fehér szendvicskenyér


Vágd össze a tojásokat olyan apróra, amilyenre csak tudod. Add hozzá a majonézt, a tormát és a hagymát, majd jól keverd el. Készíts összeborított szendvicseket, és keresztben vágd őket ketté.




UBORKÁS SZENDVICS


Hozzávalók 8 kis szendvicshez:

1½-2 dl citromlé

1 teáskanál só

1 teáskanál őrölt feketebors

egy közepes méretű uborka fele

8 szelet puha fehér szendvicskenyér

a kenyér megkenéséhez vaj

a díszítéshez vízitorma (nagyobb áruházakban és piacokon kapható)


Öntsd a citromlevet egy kis lapos tálba vagy edénybe, majd add hozzá a sót és a borsot. Hámozd meg az uborkát, és vékonyan keresztben szeleteld fel. Az uborkaszeleteket tedd a citromlébe, és hagyd ázni. Ne felejtsd el pár perc múlva megfordítani őket, hogy mindkét oldaluk citromos legyen. Vágd le a kenyér héját, majd a kenyérszeleteket tedd fadeszkára, és nyújtófával egyengesd el őket. Vékonyan vajazd meg a kenyérszeleteket, az uborkát csöpögtesd le, és rakj meg vele jó bőven négy szelet kenyeret. Készíts összeborított szendvicseket, és keresztben vágd őket ketté. Vízitormával díszítve tálald.




SONKÁSSZENDVICS MÉZES MUSTÁRRAL


Hozzávalók 12 kis szendvicshez:

4 evőkanál mustár

2 evőkanál méz

6 szelet teljes kiőrlésű vagy fehér szendvicskenyér

6 vékony szelet sonka


Egy kis tálban keverd jól össze a mustárt és a mézet, majd kenj meg 3 szelet kenyeret ezzel a mézes mustárral, és mindegyikre tegyél 2-2 szelet sonkát. Készíts összeborított szendvicseket, és minden szendvicset vágj 4 csíkra.




TONHAL SALÁTA


Hozzávalók 12 kis szendvicshez:

170 g tonhalkonzerv, lecsepegtetve

3 evőkanál majonéz

4-6 szem apróra vágott fekete olívabogyó

2 evőkanál apróra vágott vöröshagyma

6 szelet teljes kiőrlésű vagy fehér szendvicskenyér

vékonyra szelt paradicsom (tetszés szerint)

összevágott saláta (tetszés szerint)


Tedd a tonhalat egy edénybe, add hozzá a majonézt, az olívabogyót és a hagymát, és jól kavard össze. Készíts összeborított szendvicseket (igény szerint tehetsz bele vékony paradicsomszeleteket vagy összevágott salátát), és minden szendvicset vágj 4 csíkra.




SAJTKRÉM


Hozzávalók 16 kis szendvicshez:

20 dkg lágy krémsajt

3 evőkanál Worcester-mártás

1 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál fokhagymapor

8 szelet teljes kiőrlésű szendvicskenyér

vékonyra szelt paradicsom (tetszés szerint)

meghámozott és vékonyra szelt uborka (tetszés szerint)


Egy kanállal törd össze a krémsajtot. Ha lágy és könnyű, add hozzá a Worcester-mártást, a szójaszószt és a fokhagymaport, és jól keverd el. Kenj meg a sajtkrémmel 4 szelet teljes kiőrlésű kenyeret, ha akarsz, tegyél rá paradicsomot és uborkát, borítsd rá a maradék 4 szelet kenyeret, és vágd négyfelé.




BANÁNOS-MÉZES SZENDVICS


Hozzávalók 12 kis szendvicshez:

1 nagy érett banán

6 szelet teljes kiőrlésű szendvicskenyér

2-4 evőkanál méz


A banánt szeleteld vékony karikára, és tedd 3 szelet kenyérre. A másik 3 szelet kenyeret kend meg mézzel. Borítsd össze a szendvicseket, mindegyiket vágd 4-4 háromszögre, és már kész is.












Aprósütemények és kekszek



Micimackó leemelt egy jókora csupor mézet a legfelső polcról. Ez állt rajta: MÉZ,

ám hogy meggyőződjön róla, letépte az üvegről a papírt, szemügyre vette a csupor tartalmát, de az tényleg méznek tűnt. - Ám az ember sosem lehet teljesen biztos benne... - mondta,

majd beleöltötte a nyelvét, és nagyot kortyolt belőle. - Kétségtelen - állapította meg -,

ez bizony méz. Az utolsó cseppig méz."

Micimackó




LEKVÁROS SÜTEMÉNY


Hozzávalók 3-4 tucat süteményhez:

20 dkg vaj

10 dkg cukor

2 tojássárgája

2 csomag vaníliás cukor

50 dkg finomliszt

7 dkg szamócalekvár


Kézi mixerrel kavard habosra a vajat és a cukrot. Add hozzá a tojássárgáját és a vaníliás cukrot, majd ismét keverd el. Alacsony fokozaton kavarva apránként öntsd hozzá a lisztet. Takard le a tésztát, és legalább két órára tedd hűtőbe.

Hevítsd a sütőt 180°C-ra. A tésztából formázz 2-3 cm átmérőjű golyókat, és tedd őket tepsire, egymástól 2-3 cm-re (a tepsit ne vajazd ki). A golyók közepét nyomd be, és tegyél bele lekvárt. Süsd 15 percig, vagy addig, míg aranybarna nem lesz.




CITROMOS SZELET


Hozzávalók 2 tucat szelethez:

A tésztához:

20 dkg vaj

40 dkg finomliszt

10 dkg porcukor


Melegítsd a sütőt 180°C-ra. Keverd sűrű tésztává a vajat, a lisztet és a cukrot, majd töltsd egy kb. 20×30 cm-es jól kivajazott tepsibe. Süsd 20-25 percig, azután 10 percig hagyd hűlni.



A krémhez:

4 tojás

½ teáskanál frissen reszelt citromhéj

½ teáskanál sütőpor

1 dl citromlé

5 dkg finomliszt

40 dkg kristálycukor

a díszítéshez porcukor


Verd fel a tojást, majd lassan keverd hozzá a citromhéjat, a sütőport, a citromlevet, a lisztet és a cukrot. Öntsd a krémet a sült tésztára, és 20-25 percig süsd 180°C-on. 30 percig a tepsiben hagyd hűlni. Hintsd meg porcukorral és szeleteld fel.




MANDULÁS SÜTEMÉNY


Hozzávalók 2 tucat süteményhez:

30 dkg finomliszt

1 citrom finomra reszelt héja

10 dkg vaj

10 dkg cukor

2 tojássárgája

10 dkg őrölt mandula


Hevítsd a sütőt 180°C-ra. Szitáld a lisztet és a citromhéjat egy tálba. Egy másik tálban keverd ki a vajat a cukorral krémesre és könnyűre, majd add hozzá a tojássárgáját, és keverd össze. Apránként keverd hozzá a lisztet, azután öntsd bele a mandulát. Nyújtsd a tésztát ½-1 cm vékonyra, és süteményszaggatóval szaggass belőle formákat. Süsd kivajazott tepsin 8-10 percig, vagy míg aranybarna nem lesz.




DIÓS KOCKA


Hozzávalók 2 tucat süteményhez:

A tésztához:

10 dkg vaj

30 dkg finomliszt

½ dl jéghideg víz


A vajat gyúrd a lisztbe, hogy durva állagú legyen. Add hozzá a vizet, keverd el, majd gyúrd a tésztát golyóvá, és tedd 1 órára a hűtőbe. Vajazz ki és liszttel hints meg egy kb. 20×30 cm-es tepsit, tedd bele a tésztát, egyengesd el, és szurkáld meg villával.



A krémhez:

30 dkg barnacukor

20 dkg vaj

10 dkg méz

7 dkg cukor

45 dkg megtisztított és durvára vágott dióbél

½ dl sűrű tejszín


Melegítsd a sütőt 200°C-ra. Egy edényben állandó kevergetés mellett forrald fel a barnacukrot, a vajat, a mézet és a cukrot. Kb. 4 percig forrald, míg sűrű és sötét nem lesz, majd a tűzről levéve keverd bele a dióbelet. Add hozzá a tejszínt, kavard össze, azután öntsd a masszát a tésztára, és süsd kb. 25 percig, vagy míg a széle aranybarna nem lesz. Hagyd kihűlni, majd átlósan szeld fel rombuszokra.




OMLÓS SÜTEMÉNY


Hozzávalók 16 személyre:

40 dkg finomliszt

10 dkg kukoricaliszt

¼ teáskanál sütőpor

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

2 csepp mandulaaroma

a díszítéshez kristály- vagy porcukor


Melegítsd a sütőt 160°C-ra. Szitáld a lisztet, a kukoricalisztet és a sütőport egy tálba, egy másik tálban pedig keverd krémesre a vajat a cukorral és a mandulaaromával. Add hozzá a lisztet, és addig kavard, míg könnyű és omlós tésztát nem kapsz. Egyengesd el a tésztát két, kb. 22 cm átmérőjű kerek kivajazott tortaformában, majd nyomkodd le. Villával szurkáld meg, és rajzolj rá 8 tortaszeletet. Süsd 20-25 percig, vagy míg aranybarna nem lesz. Vedd ki a sütőből, és hintsd meg finoman kristály- vagy porcukorral. Mielőtt felszeletelnéd és tálalnád, 5-10 percig a formában hagyd hűlni. A villával felrajzolt vonalak mentén szeld fel.




CUKROS SÜTEMÉNY


Hozzávalók 4 tucat süteményhez:

50 dkg finomliszt

1 teáskanál só

1 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál borkő

20 dkg vaj

20 dkg porcukor

20 dkg kristálycukor

2,5 dl étolaj

2 tojás

a díszítéshez kristálycukor


Melegítsd a sütőt 190°C-ra. Szitáld egy tálba a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a borkövet, és tedd félre. Egy edényben olvasztd meg a vajat, majd keverd össze a forró vajat a porcukorral, a kristálycukorral, az étolajjal és a tojással. Apránként add hozzá a másik tál tartalmát, és kavard tésztává. Gyúrj a tésztából 2-3 cm átmérőjű golyókat, és rakd őket tepsire (a tepsit ne vajazd ki). Kristálycukorba mártott pohár talpával lapítsd le őket, majd süsd 15 percig, vagy míg aranybarna nem lesz.





ANGOL KEKSZ


Hozzávalók 12-18 kekszhez:

15 dkg vaj

15 dkg porcukor

25 dkg szitált finomliszt

3 evőkanál frissen reszelt citromhéj

7 dkg mazsola

a díszítéshez porcukor


Melegítsd a sütőt 180°C-ra. Keverd ki a vajat a cukorral, majd add hozzá a lisztet, a citromhéjat és a mazsolát, és kavard össze. Lisztes kézzel gyúrd a tésztát a tálban pár percig, hogy sima legyen. Tedd lisztezett deszkára, és nyújtsd ½ cm vékonyra. Szaggass ki belőle 5-7 cm-es köröket, és tedd őket 2 kivajazott tepsire. Süsd 15 percig, majd azonnal hintsd meg porcukorral. Mielőtt kiszednéd, hagyd 5 percig a tepsiben hűlni.




CSOKOLÁDÉS KEKSZ


Hozzávalók 5 tucat kekszhez:

20 dkg finomliszt

30 dkg teljes kiőrlésű liszt

5 dkg korpa

½ teáskanál sütőpor

½ teáskanál szódabikarbóna

½ teáskanál só

10 dkg lehűtött vaj

15 dkg barnacukor

1 felvert tojás

1 dl víz

15 dkg félédes csokoládé


Hevítsd a sütőt 190°C-ra. Keverd össze a finom- és a teljes kiőrlésű lisztet, a korpát, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Morzsold szét benne a vajat, add hozzá a cukrot, és kavard össze. Öntsd bele a tojást és a vizet, és kavard puha tésztává. Borítsd lisztezett deszkára, majd gyúrd simára. Azután nyújtsd 3 mm vékonyra, szaggass ki belőle 5 cm átmérőjű köröket, és kivajazott tepsire téve süsd 8-10 percig, vagy míg kicsit meg nem pirul. Mikrohullámú sütőben vagy gőz fölött olvasztd meg a csokoládét, és vond be vele a lehűlt kekszeket.











Torták és sütemények



- Mackó - szólt Bagoly -, Róbert Gida ünnepséget rendez.

- Tényleg? - kérdezte Micimackó. Látta, hogy Bagoly még várja, hogy valamit

mondjon, így hozzátette: - Lesz olyan kis rózsaszín cukormázas sütemény?

Bagoly úgy érezte, nem való, hogy rózsaszín cukormázas süteményekről folytasson eszmecserét.

Micimackó




MÉZTORTA


Hozzávalók 12 személyre:

35 dkg finomliszt

10 dkg cukor

2 teáskanál sütőpor

1 teáskanál só

1 teáskanál fahéj

1-1,5 dl tej

2 tojás

10 dkg puha vaj

1 csomag vaníliás cukor

5 dkg méz

a díszítéshez porcukor


Melegítsd a sütőt 190°C-ra. A száraz összetevőket szitáld egy tálba, kevergetés közben lassan adagold hozzá a tejet, a tojást, a megpuhult vajat és a mézet. A krémes tésztát töltsd két, kb. 22 cm átmérőjű kivajazott kerek tortaformába, és süsd 20-25 percig, vagy míg a széle meg nem pirul. Hintsd meg porcukorral, és tálalás előtt 10 percig a tepsiben hagyd hűlni.




RÉPATORTA


Hozzávalók 12 személyre:

A tésztához:

40 dkg finomliszt

2 teáskanál szódabikarbóna

¾ evőkanál só

1 evőkanál fahéj

40 dkg kristálycukor

4 tojás

4 dl étolaj

20 dkg apróra vágott pekándió (hagyományos dióval is helyettesítheted)

40 dkg durvára reszelt répa


Melegítsd a sütőt 180°C-ra. Szitáld egy tálba a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat. Keverd ki a vajat a cukorral, felváltva adagold hozzá a lisztet és az étolajat, majd kavard bele a pekándiót és a répát. Öntsd a masszát két jól kivajazott kb. 20 cm átmérőjű kerek tortaformába, és süsd 40 percig. 15 percig a formákban hagyd hűlni, majd óvatosan vedd ki, és fémrácsra téve hagyd kihűlni, mielőtt rátennéd a bevonatot.



A bevonathoz:

45 dkg krémsajt

4 csomag vaníliás cukor

10 dkg vaj

35 dkg porcukor


Kavard össze a krémsajtot, a vaníliás cukrot, a vajat és a porcukrot, majd kend a két tortalap közé és a tetejére is.




MÁKOS CITROMTORTÁK


Hozzávalók 6-8 kis tortához:

15 dkg liszt

½  teáskanál szódabikarbóna

5 dkg vaj

10 dkg cukor

2 tojás

2 evőkanál citromlé

2 csomag vaníliás cukor

2 teáskanál reszelt citromhéj

2 evőkanál mák

½ dl joghurt

a díszítéshez porcukor


Melegítsd a sütőt 190°C-ra. A lisztet és a szódabikarbónát szitáld egy tálba. Egy másik tálban keverd ki a vajat a cukorral, majd add hozzá a tojást, a citromlevet, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a mákot, és jól verd fel. Add hozzá a lisztet, keverd jól össze, majd öntsd bele a joghurtot, és ismét keverd el. A kivajazott muffin-formákat 2/3 részig töltsd meg tésztával, és süsd 15-20 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Tetszés szerint meghintheted porcukorral.




CITROMOS EGYENSÚLYTÉSZTA


Hozzávalók:

20 dkg vaj

30 dkg cukor

6 tojás

40 dkg liszt

½ teáskanál só

2 evőkanál citromlé

2 teáskanál reszelt citromlé


Melegítsd a sütőt 160°C-ra. Hagyd, hogy a hűtött összetevők egy kicsit felmelegedjenek. A vajat és a cukrot jól keverd ki, majd egyesével üsd bele a tojásokat, és kavard simára. Add hozzá a lisztet és a sót, verd fel, azután a citromlevet és -héjat hozzáadva ismét keverd össze. A tésztát töltsd egy kivajazott és lisztezett magas falú, közepes méretű tepsibe, és simítsd el a tetejét. Süsd 75 percig, vagy amíg a beleszúrt fogpiszkálóra már nem ragad rá. Rácsra téve a tepsiben hagyd kihűlni.




CSOKOLÁDÉTORTA


Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg finomliszt

3 evőkanál kakaópor

20 dkg kristálycukor

1 teáskanál szódabikarbóna

½ teáskanál só

6 evőkanál olvasztott vaj

1 evőkanál ecet

2 csomag vaníliás cukor

2,5 dl víz


Hevítsd a sütőt 180°C-ra. Szitáld egy tálba a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a szódabikarbónát és a sót. Add hozzá az olvasztott vajat, az ecetet és a vaníliás cukrot, öntsd bele a vizet, és az egészet kavard össze. Öntsd a tésztát egy kb. 20×20 cm-es kivajazott tepsibe, és süsd 35-40 percig. Azután 10 percig hagyd hűlni, és vedd ki a tepsiből. A tésztának teljesen ki kell hűlnie, mielőtt a krémet rákennéd.



A bevonathoz:

20 dkg krémsajt

2 csomag vaníliás cukor

5 dkg vaj

20 dkg porcukor


Keverd össze a krémsajtot, a vaníliáscukrot, a vajat és a porcukrot, majd kend a kihűlt piskótára.




MAZSOLÁS SÜTEMÉNY


Hozzávalók 12-16 süteményhez:

25 dkg mazsola (akár többféle is)

15 dkg cukor

2 vajastészta lap (ha fagyasztott, az utasítás szerint engedd ki)

a sütemények megkenéséhez tej

a díszítéshez cukor


Hevítsd a sütőt 220°C-ra. A mazsolára önts forró vizet, és áztasd pár percig. Csepegtesd le, tedd hozzá a cukrot, és jól keverd össze. A tésztából szaggass ki 10 cm átmérőjű köröket, minden kör közepére rakj egy kanál mazsolát, egy kicsit vizezd meg a tészta szélét, hajtsd félbe, és nyomkodd le a széleit. Finoman sodord meg, hogy kicsit lelapuljon, kend meg tejjel, és mártsd cukorba. Tedd a süteményeket kivajazott tepsire, majd süsd 12-15 percig, vagy míg aranybarnák nem lesznek.




HABCSÓK


Hozzávalók 2-3 tucat habcsókhoz:

4 tojásfehérje

¼ teáskanál borkő

2 csomag vaníliás cukor

20 dkg cukor

4 csepp piros ételszínezék (tetszés szerint)


Melegítsd a sütőt 110°C-ra. Egy kis tálban verd kemény habbá a tojásfehérjét, add hozzá a borkövet és a vaníliás cukrot. Kétkanalanként adagold hozzá a cukrot, minden adag után 1 percig verd a habot. Az ételszínezék hozzáadása után (annyi elég, hogy a habot világos rózsaszínre színezze) verd 15 másodpercig. Összesen kb. 10 percig kell verni, ekkor kemény és fényes habot kell, hogy kapj. Két kivajazott zsírpapírral borított tepsire tegyél egymástól 2-3 cm-re púpos kanálnyi habcsókokat, süsd egy órát, vagy amíg enyhén meg nem pirul. Zárd el a sütőt, de a habcsókokat még egy órára hagyd benn.




PEKÁNDIÓS SÜTEMÉNY


Hozzávalók 3-4 tucat süteményhez:

A tésztához:

20 dkg vaj

20 dkg krémsajt

40 dkg finomliszt


A vajat és a krémsajtot hagyd állni, hogy megpuhuljanak, majd keverd krémesre, és apránként add hozzá a lisztet, és jól kavard össze. A tésztából gyúrj dió méretű golyókat, és béleld ki velük a kisméretű muffin-formákat. (A közepe üres marad, a teteje pedig nyitott.)



A töltelékhez:

3 finoman felvert tojás

30 dkg világos barnacukor

30 dkg apróra vágott pekándió (hagyományos dióval is helyettesítheted)

3 evőkanál olvasztott vaj

4 csomag vaníliás cukor


Melegítsd a sütőt 180°C-ra. Kavard össze a tojást, a barnacukrot, a pekándiót, a vajat és a vaníliás cukrot. Töltsd a tésztaformákat majdnem színig, majd süsd 25 percig, vagy amíg a sütemény aranybarna nem lesz.


 

 











































Tárgymutató


Áfonyás muffin

Almás-korpás muffin

Almavaj

Angol keksz

Aprósütemények

citromos szelet

cukros sütemény

diós kocka

lekváros sütemény

mandulás sütemény

omlós sütemény

Banános kenyér

Banános-mézes szendvics

Bevonatok

a csokoládétortához

a répatortához

Biztonsági tanácsok

Citromos egyensúlytészta

Citromos szelet

Crumpet

Cukros sütemény

Curry-s csirkehússaláta

Csirkehússaláta

Csokis teakenyér

Csokoládés keksz

Csokoládétorta

Diós kocka

Fahéjas pirítós

Habcsók

Italok

malátás banánturmix

meleg mézes-vaníliás tej

narancsturmix

tea

Kekszek

angol keksz

csokoládés keksz

Kenyérfélék

banános kenyér

csokis teakenyér

mézes zabkenyér

szendvicskenyér

szódás kenyér

Lángosok

mazsolás zablángos

sajtos lángos

sima lángos

Lekvárok

narancslekvár

szamócalekvár

Lekváros sütemény

Mákos citromtorták

Malátás banánturmix

Mandulás sütemény

Mazsolás sütemény

Mazsolás zablángos

Mézes mustár

Mézes vaj

Mézes zabkenyér

Méztorta

Muffinok

áfonyás muffin

almás-korpás muffin

Narancslekvár

Narancsturmix

Omlós sütemény

Pekándiós sütemény

Pirítósok

fahéjas pirítós

sajtos-almás pirítós

sajtos pirítós

szezámmagos pirítós

Répatorta

Sajtkrém

Sajtos-almás pirítós

Sajtos lángos

Sajtos pirítós

Sima lángos

Sonkásszendvics mézes mustárral

Sütemények

habcsók

pekándiós sütemény

Szamócás vaj

Szendvicsek

banános-mézes szendvics

curry-s csirkehússaláta

csirkehússaláta

sajtkrém

sonkásszendvics mézes mustárral

tojássaláta

tonhal saláta

uborkás szendvics

Szendvicskenyér

Szezámmagos pirítós

Szódás kenyér

Tea

egyéb italok

helyes elkészítése

története

Tojássaláta

Tonhal saláta

Torták

citromos egyensúlytészta

csokoládétorta

mákos citromtorták

mazsolás sütemény

méztorta

répatorta

Turmixok

malátás banánturmix

meleg mézes-vaníliás tej

narancsturmix

Uborkás szendvics

Vajfélék

almavaj

mézes vaj

szamócás vaj





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 108
Tegnapi: 106
Heti: 812
Havi: 2 094
Össz.: 372 788

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: --- Micimackó szakácskönyve
Sudhana könyvkiadó - © 2008 - 2017 - golokabolt.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: attila a hun iskolasoknak - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »